Tanker om julen

Af Carsten Clemmensen

For 2000 år siden skete der noget, der var så fantastisk, at det påvirker os den dag i dag, uanset om vi vil det eller ej. Et barn blev født, en forventning blev skabt. Ikke en forventning om julegaver, julemand, julemad eller julekalender - nej, derimod en forventning om en ny måde at kunne være i verden på.

I alle tider, på alle steder har mennesker kunnet og kan stadig opleve uretfærdighed, krænkelser, fornedrelser og overgreb. Alt det der gør, at livet får en svær gang på jorden. Men denne barnefødsel har formået at overleve og have betydning den dag i dag, fordi den gav håbet en plads i hvert enkelt menneskes liv, en forventning om, at det, der ser umuligt og håbløst ud, kan forvandles til det bedre.

Og det forunderlige ved dette håb er, at det ikke spirer og gror i store armbevægelser, ikke ved fine ord og gennemdrøftede konventioner, men alene i, at vi hver især hver eneste dag gør op med os selv, hvad der er væsentligt i vores liv med os selv og hinanden. At vi ikke forfalder til kun at se det umiddelbart synlige, men nysgerrigt bliver ved med at undres for at kunne forundres. Det var det, barnet Jesus og siden Kristus hjalp os til.

Han udfordrede både ved sin blotte tilværelse og ved sine handlinger de mennesker, han mødte. Uanset stand, alder og køn accepterede han ikke manglende stillingtagen til ret og uret. Og derfor tændte han et uudslukkeligt lys i mørket, et lys, der brænder for os alle. Og derfor fejrer vi stadig jul!