Find fem fejl

Af Carsten Clemmensen

Når jeg tænker efter, er det ret sjældent, at jeg møder mennesker, der fortryder det, de mente sidste år. Jeg efterspørger ikke vindbøjtler, der skifter mening alt efter hvilken vej, vinden blæser, men derimod mennesker, der er blevet klogere. Fordi de indser, at de tog fejl. 

Men desværre er den slags mennesker ikke i høj kurs. Tværtimod ligger der en forventning om, at vi helst skal mene det samme hele livet igennem. Vi skal være forandringsparate, være villige til at omlægge liv, lån og kost, men at forandre mening er straks noget andet. Tænk på, hvor sjældent det er, at man hører nogen sige: "Jeg tog fejl!"  Oven i købet bliver mennesker, der har modet til at tage de tre ord i munden, ofte mødt med bedrevidenhed, hån og latterliggørelse. 

En forudsætning for at blive klogere er modet til at indse, at man tog fejl. Så hvorfor ikke bruge lidt tid på at finde fem fejl. Ikke fem fejl ved naboen, manden eller konen. Heller ikke ved os selv – for de fejl og mangler afslører spejlet eller vores eget mindreværd alt, alt for godt. Men derimod de fejl, der kan gøre os klogere. De af vores meninger, der bunder i stædighed og stivsindethed. De af vores holdninger, der bygger på fordomme og forestillinger. Eller helt enkelt: At se alle de gange i øjnene, hvor vi ikke havde modet til at tage de ord i munden: "Jeg tog fejl!", men i stedet nægtede at rokke os en millimeter. De gange, hvor vi glemte pligten til at blive klogere, men i stedet gjorde en dyd ud af retten til at forblive dumme. 

Sådan behøver det ikke være – hvis vi altså har modet!