Find Halloween-Holger

Ethvert barn kender "Find Holger" bøgerne. Ideen er ret simpel: På hver side i bøgerne er tegnet et stort antal mennesker i en bestemt situation, og formålet er så at finde Holger blandt de mange mennesker. Holger er høj og tynd, har briller, stok, rød/hvidstribet bluse og hue samt mørkeblå bukser. Det kan man få rigtig meget tid til at gå med - for Holger er som regel godt skjult . Børn synes det er sjovt skulle finde Holger. Det er sådan en lidt meditativ beskæftigelse.

Her er et billede af nogle børn og iblandt dem skjuler sig Halloween-Holger. Han er hverken rød- eller hvidstribet eller har hue på, men han har noget andet på hovedet. Jeg var på lejr den sidste weekend i oktober sammen med FDF og nogle af minikonfirmanderne. Det er var den weekend, hvor det var halloween, så derfor er Holger blevet til Halloween-Holger.

I bibelen er det ikke Holger, der skal findes ? det er derimod altid et får, der skal ledes efter. Når Jesus skal fortælle om nogen, der er blevet væk, handler det som regel om et får, der har forvildet sig et eller andet sted hen. Og så må hyrden ud at lede. Ligesom vi leder efter Holger.

Holger og får har det med at blive væk. Holger, fordi han altid er blandt rigtig mange andre. Han er en mester i at skjule sig. Får bliver væk, fordi de helt mangler stedsans og ikke rigtig har nogen fornemmelse for den verden, de lever i.

Mennesker bliver også væk - nogle gange fordi vi skjuler os i mængden og andre gange, fordi vi mangler stedsans. Her tænker jeg ikke så meget på evnen til at finde vej til f.eks. Hammel ? det er sådan noget, der kan afhjælpes med en GPS. Det er snarere, fordi vi farer vild i forhold til godt og ondt, op og ned, rigtig og forkert.

Det er derfor Jesus sammenligner os med et får og ikke med Holger. Selvfølgelig, vi kan blive væk i mængden ligesom Holger, men på et eller andet tidspunkt, dukker vi op igen. Alvorligere er det, når vi farer vild. Ligesom fåret, der ikke har fornemmelse for den verden, det lever i og derfor heller ikke forstår, at det har brug for en hyrde til at passe på sig.

Det er vores opgave at finde hinanden, når vi ligesom Holger skjuler os i mængden, men der er brug for en hyrde, når vi farer vild i livet.