Konfirmander i blåt lys

Af Carsten Clemmensen

Vi har været på AROS med vores konfirmander og selvfølgelig også en tur i Olafur Eliassons store regnbue oppe på taget. Og det var i regnbuen gruppebilledet skulle tages. Men i hvilket lys? Skulle det være et rødt billede? Et grønt billede? Et gult billede?

Det endte med billedet her: konfirmander i blåt lys ? hvilket næsten lyder som titlen på et stykke moderne kunst. Og en kunst er det også at få næsten 50 konfirmander til at stå stille på én gang, men her er det så, at det blå lys bliver interessant. For det viser sig nemlig, at vores hjerne reagerer stærkere på blåt lys end på lys i andre farver. Blåt lys forstærker vores følelser og er vi f.eks. glade, bliver vi endnu gladere og undersøgelser viser også, at blåt lys giver bedre søvn. Når hjernen reagerer på det blå lys, så skyldes det formentlig nogle usædvanlige, lysfølsomme celler i øjet, som hovedsagligt reagerer på de korte, blå bølgelængder. Og det er endda sådan, at disse lysfølsomme celler i øjet fungerer som en slags lysmåler og derfor registreres blåt lys også af mennesker, der ikke kan se.

Det er ingen derfor sag at fotografere konfirmander i blåt lys, for de er ? hvadenten de vil det eller ej ? påvirkede af det blå lys. De er ekstra glade samtidig med, at de ubevidst glæder sig over den gode nats søvn, der venter dem efter en lang dag.

Der er derfor meget, der taler for, at ikke kun konfirmander men også alle vi andre burde opholde os noget mere i blåt lys. Det kunne være i den blå afdeling af Eliassons regnbue, ude under åben himmel eller man kunne måske også forestille sig, at der var steder, der godt nok ikke havde blåt lys, men at der i stedet var en stemning af noget blåt. Steder, der på én gang gør os gladere samtidig med de bringer hvile. Den slags steder findes ? jeg kender i hvert fald ét! Og det er paradoksal nok en ældgammel hvid bygning, men stemningen indvendig er blå.