Less is more

Af Carsten Clemmensen, december 2012

Mindre er mere – det lyder underligt, men jeg tror det er sandt. Vi er bare blevet vant til, at mere vil have mere. Lidt som i Bilka, hvor vi vader op og ned ad gangene med indkøbsvogne så store som små biler. I Bilka fylder less bare alt for lidt. Ligesom det måske gør på middagsbordet, i barskabet og på pensionsopsparingen. Livet bliver så grimt, hvis vi behandler det som om, det er en indkøbsvogn fra Bilka. Hvor mere vil have mere, og hvor begæret er endeløst.

Men samtidig tror jeg, at vi alle kender til længslen efter at droppe det overflødige og i stedet finde ind til det væsentlige. Men enkelt er det ikke. Ånden kan være nok så villig, men kødet er skrøbeligt. Vi fornemmer, at skønheden sjældent findes i overfloden og alligevel vader vi op og ned ad gangene med de store indkøbsvogne.

Det var for øvrigt en tysk arkitekt, der fandt på, at less is more. Som et princip for arkitektur. Han var også ophavsmand til sætningen: "Gud findes i detajlerne." Klog mand! For hvad er julen andet end en detalje, der fødes i en stald og så viser sig at rumme Gud?