Om hellig ligegyldighed

Af Berit Schelde Christensen, juni 2012

”Det er et æbletræ!”, sagde en af mine gæster, da vi var på rundtur i præsteboligens have. ”Og man kan se, at det er podet der nederst på stammen”, fortsatte hun kyndigt, og jeg, som altid har drømt om en præstegårdshave med frugttræer, blev begejstret. Det en oplevelse at flytte ind i en ny have. Hvad mon der gemmer sig i jorden? Man må jo bare vente og glæde sig over alt det, der sker i mellemtiden ved naturens og egne kræfter: Den nye sandkasse, køkken- havepletten og himlen, der falder ned i lyseblå pletter af perlehyacinter og forglemmigej.

Da graveren kom på havebesøg et par måneder senere, fik vores ”æbletræ” en ny identitet. ”Det er en pil!”, lød det nøgternt. Og det havde man jo ikke lige ventet der midt i staudebedet. Jeg kunne selvfølgelig vælge at lade skuffelsen over ikke at have et æbletræ gå ud over min pil, men den får lov til at stå indtil videre, for den har overrumplet mig på en kærlig måde! Godt nok giver den ikke æbler (det skulle da være ved et mirakel), men jeg må trække på smilebåndet, når jeg ser på den. Den står der og minder mig om, at vi i bund og grund ikke har den kontrol på og styr over tilværelsen, som vi nogen gange bilder os ind. Så jeg vil lade piletræet stå i ”hellig ligegyldighed”.

I oldkirken talte man faktisk om en sådan hellig måde at lade stå til på – også kaldet Hagia apathia. Apati er et begreb, som blev brugt i antikken, og som vi også bruger i dag som en psykologisk betegnelse for en tilstand af ligegyldighed eller uimodtagelighed. ”Men Hagia apatia – den hellige ligegyldighed – er en åndelig belønning, nemlig den belønning at være kommet fri af sit smålige og trættende og ikke mindst ængstelige ego. Det ego, der hele tiden er på færde hos én, og som får én til at tro, at man skal eje alt og have alt og kunne alt og magte alt for at være lykkelig”.

Men hvad er det da, der gør hellig ligegyldighed forskellig fra al anden jævn almindelig ligegyldighed? Det er, at den hellige ligegyldighed forbinder os med det Hellige – med Gud. Med helheden, med noget som er større end os selv – en kreativ kærlighedsmagt, som er hel og udelt, og som kan rumme vores længsel og vore drømme, puste til livsglæden, hele sårene og trøste midt i al forvirringen. I hellig ligegyldighed kan vi give slip på os selv. Ikke for at miste os selv, men for at finde os i og blive fundet af en kærlighed og en sandhed og en mening, som er større, end den vi umiddelbart kan se og forestille os. Som sandheden om, at der gror smil på piletræer...

Det er enkelt – og alligevel vanskeligt at leve i tro og hellig ligegyldighed. Det kræver kamp at komme til rette med, at virke- ligheden og livet er, som det er. Og at det er ok. Det kræver også visdom, for det er ikke hvilken som helst ånd i tiden, der virker i dybet og kan bære os hele vejen igennem – helt frem til den dag, hvor vi selv eller vores kære står ved livets yderste grænse. Ingen af os møder døden med ligegyldighed. Men at kunne møde den med en hellig ligegyldighed, der forbinder os til Guds kærlig- hed, som skaber liv af døde, gør en verden til forskel.

Lige meget hvor positivt jeg end tænker om piletræet, så bliver det nu ikke til et æbletræ. Men det kan alligevel godt blive forandret i mine øjne. For mig er det et billede på Helligåndens kraft. Den kraft og den Ånd, som har båret den kristne kirke i to tusind år. Det er en kraft, der forbinder mennesket til Gud og forbinder mennesker til meningen og til hinanden. Den Ånd er alt andet end ligegyldig, og den svæver ikke bare luftigt i det blå. Vi ser og hører, hvordan den virker helt konkret, i Jesu liv. Helligånden er levende forbundet med Jesus, og når vi forbinder os med ham og følger efter i det liv og de spor, han satte i verden, forbindes vi med Gud og med hinanden. Her og hisset, som man sagde tidligere. Både her i verden og på den anden side af døden. Dybt nede i grunden af sjælen er vi forbundet med Guds kreative kærlighedsmagt. Det er det, vi fejrer i Pinsen. Og det er det, vi kan hengive os til i hellig ligegyldighed og sommerhåb.