Træk vejret!

 

Af Sognepræst Berit Schelde Christensen, november 2018 

Mon ikke de fleste på et tidspunkt har prøvet at konkurrere om, hvem der kunne holde vejret længst? Indtil én må give op og alle gispende trækker vejret dybt igen. Eller er det vejret der trækker os? Trækker os videre ud i livet. Får os til at give slip, hvor meget vi end forsøger at holde tilbage. Lukker os op.

I sidste ende kan man jo ikke selv bestemme over sit åndedræt. Jeg har aldrig hørt om nogen, der formåede at tage sit eget liv ved blot at stoppe med at trække vejret. Det er umuligt. Vejret vil simpelthen trækkes på et tidspunkt. Det dybeste livsprincip er livets princip.

På Bibelens allerførste side har mennesker lagt ord og udtryk til dette fascinerende træk ved mennesket; at det Livets Gud, der ”trækker os”. Ånde-drættet – det der gør, at mennesket trækker ånde og lever – det blæses ind i mennesket Adam af Gud selv. Og derfor kan et menneske heller ikke med den rene egenvilje stoppe sit åndedræt. For livet er nemlig Guds!

Med det princip får vi en gave. Tryghed og mod til livet og tro på det næste øjeblik. Håb og tro på nye begyndelser. Tænk, hvis man bare kunne vælge at lade være med at stoppe med at trække vejret, når det hele blev for tungt og umuligt. Mon ikke mange både børn og voksne da var i livsfare hver eneste dag? Der er håb, siger kristendommen. Ikke på grund af os, men på grund af livets Gud. Han holdt ikke vejret men gav det videre. Lod guddommeligt liv trække verden. I sin søn viser han os, hvordan liv, der bliver levet i kærlighed og givet frit, skaber nyt liv og opstandelse.