Vejen valgte dig

Af Berit Schelde Christensen, juni 2014

En gang da jeg trissede rundt i et antikvariat var der en bog, der kaldte på mig. Ja det kan altså godt ske! Den lå der yderst på kanten af en gammel bogreol og så smuk ud og kostede kun 10 kroner. Jeg måtte selv sprætte siderne op så gammel var den - og så ulæst.

Bogen hedder "Vejmærker" og er den svenske diplomat og generalsekretær for FN Dag Hammarskjölds dagbog. Den blev fundet og udgivet efter hans død i 1961, hvor han omkom i et flystyrt under en mission. Dagbogen giver udtryk for en religiøs dimension af et liv midt i verdenspolitikken. Hammarskjöld var en af de største og modigste generalsekretærer FN har haft.

Da jeg havde sprættet bogen op bladrede jeg lidt i den og lagde den hurtigt væk i første omgang. Den var for barsk. Så direkte, ærlig - hudløs og ensom på en måde. Ikke en spirituel feel-good-bog der vil lede én frem til glæde, fred og lykke. Han lægger ikke skjul på, at livet er krav og byrder. Og at der er nogle valg og nogle opgaver som man må tage på sig også selv om det ikke er sjovt og ikke lige var det, man havde tænkt sig med sit liv eller sin tid. Men i at tage byrden op og bære den, når den indfinder sig, ligger et liv - eller livet. Og muligheden for at tage rejsen indad. Det er den længste rejse, et menneske kan tage på. Rejsen mod at finde sandheden og meningen med sit liv. Mod at blive, den man er. I et åbent og bekræftende ja til livet og verden.

Gråt,

om du kan,

gråt

men klaga inte.

Vägen valde dig -

och du skall tacka.

(Dag Hammarskjöld)